Jesen_2012.JPG

Završena vežba "Jesen 2012"

22. 11. 2012

Pokazna vežba slušalaca 3. klase za rezervne oficire sanitetske i veterinarske službe na dobrovoljnom služenju vojnog roka pod nazivom "Jesen 2012", završena je analizom aktivnosti na Vojnomedicinskoj akademiji. Vežba je održana u okviru završnog logorovanja koje je organizovano u periodu od 16. do 23. novembra 2012. godine.
Na vežbi je učestvovao 21 lekar i stomatolog, sedam veterinara, kao i nastavnici Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrana u Beogradu i kadeti treće godine Medicinskog fakulteta VMA. Veliku pomoć pružili su im i pripadnici Centra za sanitetsku taktiku.
Komandant logorovanja i pokazne vežbe bio je potpukovnik prof. dr Milan Petronijević, a vežbu su pratili predstavnici Uprave za vojno zdravstvo, Generalštaba, Vojne akademije, Centra za mirovne operacije, vojnomedicinskih centara, nastavnici VMA i Medicinskog fakulteta VMA, načelnici organizacionih jedinica. 
Tema vežbe bila je zdravstvena podrška odreda Vojske Srbije u mirovnoj misiji UN, a cilj da slušaoci provere stečena znanja i steknu nova znanja i iskustva u sprovođenju i komandovanju sanitetskim i veterinarskim jedinicama u mirovnim operacijama UN, u organizaciji rada po sanitetskim etapama, pružanju medicinske pomoći povređenima i obolelima, te u sagledavanju specifičnosti u organizaciji zdravstvene podrške u mirovnoj operaciji UN.
Vežba se odvijala na četiri radne tačke: od amfiteatra VMA, gde su prisutni upoznati sa temom i detaljima vežbe, a i telemedicinske komunikacije na liniji VMA i vojna poljska bolnica, preko rada Mobilne toksikološko-hemijske ekipe VMA u suzbijanju dejstva terorističkog napada izazvanog sarinom na policijsku stranicu i zbrinjavanja povređenih i obolelih, zatim prikaza rada u odeljenjima vojne poljske bolnice do poslednje tačke - evakuacije vazdušnim putem sa heliodroma VMA.
Načelnik Vojnomedicinske akademije brigadni general prof. dr Marijan Novaković ocenio je vežbu kao uspešnu, a slušaoce kao izuzetno motivisane i spremne da sve što su naučili primene u praksi. Rekao je da ohrabruje činjenica da ima lekara, stomatologa i veterinara koji služe dobrovoljno vojni rok, koji se vojno edukuju i koji će ta znanja primeniti i u ustanovama u kojima budu radili.
 
Beograd, 22. novembar 2012. godine

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas