Клиника за анестезиологију и интензивну терапију
Клиника за анестезиологију и интензивну терапију бави се свим врстама анестезије као и интензивним лечењем најтежих категорија критично оболелих и повређених (траума, сепса, панкреатитис, крварење, шок различите етиологије).
Клинику чине Одељење за анестезиологију и Одељење за интензивну терапију, а у оквиру сваког одељења постоје и одсеци за поједине субспецијалистичке гране анестезиологије и интензивне терапије.
У операционим салама на ВМА примењују се сви облици анестезије за извођење различитих хируршких интервенција. Посебно треба истаћи примену анестезије и периоперативног лечења код пацијената који се подвргавају трансплантационом програму - трансплантацији бубрега, јетре, панкреаса и коштане сржи. Стручњаци ове клинике су први на овим просторима увели методу интравенозне аналгоседације за све ендоскопске процедуре. Велики број савремених дијагностичких процедура (LMS, WEP, REG, ендоскопија, RCP) обавља се у краткотрајној општој анестезији или аналгоседацији.
 
Историјат
Корени савремене анестезије у војномедицинским установама датирају из 1945. године када је у Друго хируршко одељење Главне војне болнице у Београду, стигла екипа из Велике Британије на челу са анестезиологом др П. Шекелтоном (P. Shackelton). Он је исте године извео прву општу ендотрахеалну анестезију на просторима тадашње Југославије. По одласку др П. Шекелтона, његову мисију током 1946. године настављају др П. Шервуд (P. Sherwood) и др Д. Расел (D. Russell). Поред редовног рада, ови стручњаци су обучавали и наше лекаре др С. Ковачева, др И. Јозића, др Б. Цветковић, др В. Крагуљца и др Е. Гинзберга.
Пуковник др С. Ковачев је био први школовани анестезиолог у одељењу за анестезију. Због великог доприноса у развоју анестезиологије, Секција за анестезиологију Српског лекарског друштва додељује медаљу са његовим именом из области анестезије.
У том периоду у Главној Војној болници у Београду основано је и Одељење за анестезију и реанимацију при Клиници за хируршке болести. Ово одељење 1981. године са преласком у садашњу зграду ВМА прераста у Клинику за анестезиологију и интензивну терапију.
 
О стању пацијената на Клиници за анестезиологију и интензивну терапију информације можете добити посредством централе (локал 31-230) у следећим терминима:
14.00 - 15.00 часова
19.00 - 21.00 часова
 
Контакт
Централа ВМА: 011 266 11 22, 266 27 55
Начелник Клинике: пуковник проф. др Драган Ђорђевић
Број кабинета начелника Клинике: 011 266 10 03
Администратор Клинике: 011 360 82 52

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас