Клиника за грудну и кардијалну хирургију
 
Грудна или торакална хирургија подразумева хируршко лечење обољења плућа, плућне марамице, великих ваздушних путева, дијафрагме, медијастинума, зида грудног коша, горњег торакалног отвора, повреде грудног коша и торакоабдоминалне повреде. Доминантна патологија се односи на карцином плућа.
У остала стања која се лече груднохируршки спадају бенигни тумори и метастазе у плућима, ехинокок, гљивична обољења и туберкулоза плућа, конгениталне аномалије плућа (секвестар, AV фистуле и цисте плућа) и зида грудног коша (левкасте и кокошије груди, Поландов синдром, расцеп грудне кости), инфекције плућне марамице (емпијем) и медијастинума (медијастинит), рецидивни пнеумоторакс, тумори зида грудног коша, тумори великих дисајних путева и друга стања.
Од 2007. године у редовну клиничку праксу Клинике уведена је нова метода која се назива видеоасистирана торакоскопска хирургија (ВАТС). Овом методом су у првих неколико година рађене дијагностичке операције као што су биопсије плућа, плућне марамице и тумори и увећани лимфни чворови медијастинума. Терапијске ВАТС интервенције су анатомске ресекције плућа, атипичне ресекције плућа, симпатикотомија код хиперхидрозе и операција спонтаног пнеумоторакса.
У последње три године индикације за отворену и ВАТС хирургију се практично изједначавају те се сада изводе и операције тумора медијастинума, тимектомије и онколошке операције карцинома плућа поред атипичних ресекција плућа, симпатикотомија код хиперхидрозе и операција спонтаног пнеумоторакса које се примењују од самог почетка.
 
Контакт
Централа ВМА: 011 266 11 22, 266 27 55
Начелник Клинике: пуковник асистент др сци. мед. Александар Ристановић, специјалиста грудне хирургије
Број кабинета начелника Клинике: 011 360 86 52
Број кабинета заменика начелника Клинике: 011 360 86 26
Број телефона Клинике: 011 360 89 90
Администратор Клинике: 011 360 86 01
Број телефона Кабинета за грудну хирургију: 011 360 89 79

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас