Klinika za grudnu i kardijalnu hirurgiju
 
Grudna ili torakalna hirurgija podrazumeva hirurško lečenje oboljenja pluća, plućne maramice, velikih vazdušnih puteva, dijafragme, medijastinuma, zida grudnog koša, gornjeg torakalnog otvora, povrede grudnog koša i torakoabdominalne povrede. Dominantna patologija se odnosi na karcinom pluća.
U ostala stanja koja se leče grudnohirurški spadaju benigni tumori i metastaze u plućima, ehinokok, gljivična oboljenja i tuberkuloza pluća, kongenitalne anomalije pluća (sekvestar, AV fistule i ciste pluća) i zida grudnog koša (levkaste i kokošije grudi, Polandov sindrom, rascep grudne kosti), infekcije plućne maramice (empijem) i medijastinuma (medijastinit), recidivni pneumotoraks, tumori zida grudnog koša, tumori velikih disajnih puteva i druga stanja.
Od 2007. godine u redovnu kliničku praksu Klinike uvedena je nova metoda koja se naziva videoasistirana torakoskopska hirurgija (VATS). Ovom metodom su u prvih nekoliko godina rađene dijagnostičke operacije kao što su biopsije pluća, plućne maramice i tumori i uvećani limfni čvorovi medijastinuma. Terapijske VATS intervencije su anatomske resekcije pluća, atipične resekcije pluća, simpatikotomija kod hiperhidroze i operacija spontanog pneumotoraksa.
U poslednje tri godine indikacije za otvorenu i VATS hirurgiju se praktično izjednačavaju te se sada izvode i operacije tumora medijastinuma, timektomije i onkološke operacije karcinoma pluća pored atipičnih resekcija pluća, simpatikotomija kod hiperhidroze i operacija spontanog pneumotoraksa koje se primenjuju od samog početka.

Kontakt
Centrala VMA: 011 266 11 22, 266 27 55
Načelnik Klinike:pukovnik asistent dr sci. med. Aleksandar Ristanović, specijalista grudne hirurgije
Broj kabineta načelnika Klinike: 011 360 86 52
Broj kabineta zamenika načelnika Klinike: 011 360 86 26
Broj telefona Klinike: 011 360 89 90
Administrator Klinike: 011 360 86 01

Kabinet za grudnu hirurgiju: 011 360 89 79

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas