СТАВ НАЦИОНАЛНОГ ЦЕНТРА ЗА КОНТРОЛУ ТРОВАЊА ВМА
ПО ПИТАЊУ ЕЛЕКТРОНСКИХ ЦИГАРЕТА

У стручним радовима објављеним на конгресима токсиколога током 2013. године, наводи се да се последњих година центрима за контролу тровања пријављује све већи број акциденталних и намерних (пероралних, инхалационих, перкутаних) излагања одраслих и деце електронским цигаретама, са испољеним нежељеним и токсичним ефектима различитог степена тежине, који при акциденталним излагањима углавном нису тешког степена. Такође, спроведеним анализама течности за електронске цигарете утврђено је присуство различитих количина никотина у њима са одступањима од декларисаних вредности на паковањима и за преко 50 посто.
С обзиром да до сада није спроведено довољно контролисаних клиничких и токсиколошких студија о утицају употребе електронских цигарета на здравље, нити су потенцијални токсични састојци које оне садрже у довољној мери истражени, још увек не постоји званична научна потврда да су ови производи безбедни, нити ефикасни као средство за ослобађање од никотинске зависности.
У званичном извештају Светске здравствене организације о електронским цигаретама објављеном ове године, власти на светском нивоу позване су на усвајање глобалних регулатива о овим производима у интересу јавног здравља. Препоручена је забрана продаје електронских цигарета малолетницима, забрана њиховог коришћења у затвореним просторима, а њихово конзумирање оцењено је као велика опасност по нарочито рањиве групе - тинејџере и фетусе. Такође, у саопштењу је наведено да тренутни подаци указују да оно што избацују електронски инхалатори није само "водена пара" како ове производе у већини случајева пропагандно представљају, те се препоручује и забрана њихове промоције у медијима.
Овакав став подржала је и Комисија за превенцију пушења Министарства здравља Републике Србије.
Овим поводом званични став Националног центра за контролу тровања Војномедицинске академије је да је неопходно поштовати препоруке Светске здравствене организације које се односе на електронске цигарете.
 
Београд, 27. август 2014. године

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас