Опасност вреба са роштиља
Лето је годишње доба када се више времена проводи у природи, што представља прилику за спремање и конзумирање хране у тим условима. Омиљени начин припреме намирница у природи је гриловање, односно коришћење роштиља. Међу становништвом влада мишљење да је припремање меса на роштиљу посебно здраво, јер се на тај начин смањује унос масноће. Међутим, пиролиза, односно излагање намирница животињског порекла (меса и рибе) високим температурама крије опасност од синтезе полицикличних ароматичних угљених хидрата (ПАХ), од којих се најчешће присутни бензантрацен и бензо(а)пирен. Ове супстанце се нарочито интензивно стварају уколико се роштиљ припрема на ћумуру. Данас се зна да ПАХ изазивају и подстичу процесе канцерогенезе у људском одрганизму и могу повећати ризик за настанак различитих малигних болести. Штетни утицај оваквог начина припремања може се ублажити тако да се месо сече што тање, како би краће време било у додиру са ватром, као и да се унос тако припремљење хране ограничи на једном недељно.

  

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас