ШТА ТРЕБА ЗНАТИ О МЕКСИЧКОМ ГРИПУ

Пуковник професор др Драган Микић, инфектолог
Клиника за инфективне и тропске болести ВМА


Вируси инфлуенце (грипа) у природи стално циркулишу међу животињама, посебно међу птицама. Током овог процеса неки од вируса се трансформишу у нове типове вируса који се преносе са човека на човека и могу поседовати пандемијски потенцијал. „Шпанска грозница“, прва од три пандемије грипа које су погодиле човечанство у 20. веку, је током 1918. и 1919. усмртила око 50 милиона људи, а њен изазивач је био вирус инфлуенце А (Х1Н1) птичијег порекла.           
                
Због своје нагле појаве и високе смртности пандемије заразних болести изазивају страх код људи и велику медијску пажњу. Ово је добро јер доводи до ангажмана свих друштвених капацитета на спречавању пандемије односно ублажавању њених штетних последица. Појава и брзо ширење „старог/новог“ вируса инфлуенце А (Х1Н1) свињског порекла из Мексика на остале делове света упозорава да „Мексички грип“ опасно прети човечанству првом пандемијом инфленце у 21. веку. Светска здравствена организација (СЗО) је прокламовала Фазу 5 пандемијске приправности и свакодневно разматра Фазу 6 односно проглашење пандемије.

Вирус инфлуенце А (Х1Н1) се у Фази 5 проширио на више земаља целога света а појава нових случајева грипа се убрзава. Вирус је непознат имунолошком систему човека. Вакцине против њега за сада нема па пандемијом може бити захваћена читава светска популација. Инфлуенца А (Х1Н1) изазива велику забринутост с обзиром да сваке године у епидемијама сезонског грипа умире 250-500 хиљада људи иако се сезонски грип може третирати сезонским вакцинама. 
Инфекција вирусом инфлуенце А (Х1Н1) настаје путем трансмисије са човека на човека. Када инфицирана/болесна особа кашље/кија капи инфициране вирусом доспевају на његове шаке, у ваздух и падају на околне површине. Друга особа се експонира вирусу када удахне контаминирани ваздух, додирне контаминиране површине или шаке инфициране особе.
Не постоји ризик од инфекције вирусом инфлуенце А (Х1Н1) уколико се конзумира термички обрађено свињско месо или производи од свињског меса. Трансмисија вируса између свиња и човека није доказана.  
Рани симптоми и знаци инфлуенце А (Х1Н1) су повишена температура, дрхтавица, малаксалост, главобоља, цурење носа, кијање, кашаљ, гушобоља, болови у мишиćима и зглобовима, ређе дијареја. Вероватан случај инфлуенце А (Х1Н1) је онај који има симптоме и знаке инфлуенце и позитиван било који тест на инфлуенцу А или доказану везу са другим вероватним или потврђеним случајем. Потврђен случај је онај код кога је позитиван тест у референтној лабораторији за вирус инфлуенце А (Х1Н1). Вирус се моžе пренети и пре појаве симптома инфлуенце А (Х1Н1) тако да брза потврда нових случајева не спречава ширење болести али је важна за минимизирање утицаја инфленце и обезбеђење адекватне здравствене заштите.

Вакцина је најбољи начин заштите људи и кључна је мера за заустављању пандемије. Остале мере су антивирусни лекови, социјална дистанцирања и мере личне хигијене. Рад на развоју вакцине против вируса инфлуенце А (Х1Н1) је у току али је за почетак производње потребно 5-6 месеци. Укупни производни капацитети за вакцину против инфлуенце А (Х1Н1) су 1-2 билиона доза годишње. Не зна се да ли вакцина против сезонског грипа моžе дати било какву заштиту од вируса инфлуенце А (Х1Н1). 
СЗО не препоручује ограничење међународних путовања јер би то имало веома мали ефекат на заустављање ширења вируса инфлуенце А (Х1Н1), а веома штетне последице на глобалном нивоу. Путници штите себе и друге ако се придржавају препорука усмерених на превенцију ширења вируса инфлуенце А (Х1Н1). Током путовања треба често прати руке водом и сапуном. Болесне особе од инфлуенце А (Х1Н1) треба да одложе планирано путовање, а они који оболе током путовања треба да одмах затраже помоћ лекара.

Оболели од инфленце А (Х1Н1) треба да остане код куће и обустави контакт са другим људима. Болесна особа се дистанцира од осталих укућана увек када је то могуćе. Приликом кашља/кијања треба да покрије уста и нос марамицом која се након тога одмах баца или опере. Неопходно је да често пере руке сапуном и водом, посебно после кашљања/кијања. Корисно је често проветравање просторије у којој борави болесна особа. Пре поласка у здравствену установу неопходно је да  оболели или његови укућани телефоном саопште лекару симптоме болести и да ли су путовали у земље где је дошло до појаве инфлуенце А (Х1Н1). При изласку из куćе оболели од инфленце треба да стави маску.
Здрава особа мора да стави маску само када долази у контакт са особом оболелом од грипа. Маска се након тога одмах баца или опере. Могу се користити и маске направљене у кућним условима од доступног материјала. После сваког контакта са оболелом особом треба одмах опрати руке водом и сапуном. 
У опште мере заштите од инфекције вирусом инфленце А (Х1Н1) спадају  обустава контаката са болесним особама увек када је то могуćе, често прање руку сапуном и водом, добар сан, здрава исхрана и редовна физичка активност. 
У нашој земљи још увек није регистрован ниједан случај инфекције вирусом инфлуенце А (Х1Н1), али се предузимају све потребне мере како би се спремно суочили са овим опасним изазовом.                                                                                                     
  

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас