Топлотна болест
У летњим месецима, у условима високе спољашње температуре, постоји реална опасност од појаве неког облика топлотне болести. Најлакши облици су топлотни едеми, који се јављају у виду отока на ногама, а третирају се једноставним подизањем ногу и расхлађивањем. На почетку летње сезоне, спортисти  и рекреативци (тркачи, тенисери) често су подложни појави такозваних топлотних грчева.

Топлотни грчеви су последица појачаног знојења које доводи до губитка воде и минерала. Третман се састоји у прекиду физичке активности и надокнади губитака уносом реминерализационих напитака. Топлотни удар, са друге стране, представља по живот опасно стање, које захтева хитну и неодложну медицинску помоћ. Оболели се препознаје по црвеној, сувој кожи и поремећајима свести. Топлотном удару су посебно склона мала деца, старије особе, гојазни и пацијенти који хронично узимају неке лекове као што су диуретици.

Прва помоћ се састоји од интензивног расхлађивања водом и ледом, као и надокнади течности код свесних особа које су у стању да гутају. Наравно - одмах треба позвати хитну помоћ! 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас