Истине и заблуде о младежима
пуковник проф. др Бобан Ђорђевић
Клиника за пластичну хирургију и опекотине
 
Највећи орган нашег тела је кожа. Она има површину од 1,5 до 2 квадратна метра и тежину од 10 до 20 килограма.  Сваки центиметар коже има око двадесет лојних жлезди, сто знојних жлезди, четири метра нерава, један метар крвих судова, око 5000 сезнорних корпускула и просечно пет длака.

Младежи (naevus-и) су доборћудне округласте промене на кожи тамније пребојене од околне коже. Некада су у нивоу коже, плочасти, некад благо уздигнути или на петељци, меке и глатке или тврде храпаве површине са бојом од светло кестењасте до тамно браон. Срећу се у свим узрастима, тако да нема особе која после тридесете године живота нема између 10 и 40 младежа. Обично су присутни на рођењу или се појављују у првим годинама живота као плочасте светло до тамно кестењасте формације на кожи лица, трупа и екстремитета, с тим да ни космати део главе није поштеђен. 

Младежи су увек били знаци распознавања, попут обележја која кожи дају лични карактер. Неки младежи су и привлачни, саставни су део шарма или заводљивости. Као на пример, шармантни младеж Синди Крафод. 

Корисно је знати
Младежи су данас тема која представља предмет интересовања скоро сваке особе. Разлози за то су сазнање да је опасни меланом, најтежи облик рака коже, некада врло сличан безопасним младежима и прусуство неоправданог страха од сваке израслине на кожи која и мало подсећа на младеж.
  
Управо због тога дерматолози и хирурзи пластичари, а у неким земљама и њихова удружења, редовно подсећају на важност контролних прегледа и редовну заштиту коже. 

Међутим, безопасни младеж и опасни меланом нису уопште сродни. Боја им је често једина заједничка карактеристика. Безопасни младежи су накупнине меланина (ћелија тамног пигмента које кожи дају тамну боју). Ћелије меланома, пак, имају измењен ДНК и размножавају се неприродно у сваком делу коже. Те ћелије могу да се размножавају и на безопасним младежима. На срећу, размножавање ћелија одвија се споро. Пре него што се меланом рашити у дубље слојеве коже, потребно је да прође доста времена. 

Наравно, нипошто не значи да ће сваки младеж који имамо да се претвори у злоћудни тумор. Већина младежа је сасвим безопасна. Научници сматрају да се један на 100.000 претвара у меланом. Уколико на телу имате младеж који стално повређујете (вешом, каишем...), треба га оперативно уклонити. Међутим, пре одласка код лекара мледеже можете испитати и једноставним самопрегледом. То, наравно, није поуздан метод, али ћете барем донекле боље упознати своје младеже, а затим стручно мишљење потражити у специјалистичкој амбуланти.

Неке државе (Аистрија, Шведска...) имају посебне националне програме у које су укључени бесплатни прегледи и савети за самопрегледе.

Једноставан самопреглед
Прегледајте младеже, један по један, уз помоћ наведених упутстава која ће вам олакшати да раздвојите опасне од безопасних младежа. Самопреглед обавите у пет корака, а затим се у зависности од резултата, обратите специјалисти. 

1. Симетричност младежа
Безопасан младеж је правилног облика: округао, овалан или дугуљаст. Најлакше ћете утврдити да ли је младеж симетричан ако развучете кожу. Ако по средини замислите линију која дели младеж да два једнака дела и утврдите да ти делови нису једнаки, потражите мишљење специјалисте. 

2. Ивице младежа    
Пажљиво анализирајте ивице младежа. Ако су равне, уредне и чистих обриса све је у реду. Ако су ивице неправилне, нарецкане или неједнаке боје, потражите мишљење лекара специјалисте. 

3. Боја младежа
Боја младежа је врло важна јер безопасни имају светлокестењасту боју или боју беле кафе. Јако тамни младежи, готово црни, разлог су за одлазак код лекара специјалисте. 

4. Величина младежа
Ако је пречник младежа већи од 6 милиметара, потребно је обратити се лекару специјалисти. Међутим, сама величина младежа не указује на опасност уколико није праћена неким другим променама: бојом или неправилним ивицама. 

5. Промене младежа
Промене младежа у смислу поља хиперпигментације и депигментације, запаљења, влажења, крварења нису добар прогностички знак и један су од великих разлога за одлазак на специјалистички преглед. 
 
Самопреглад испред огледала
Младеже треба прегледати пажљиво и стрпљиво јер је то једини начин да вам ниједан младеж не промакне. Станите испред огледала, при руци држите наведена упутства и анализирајте своје младеже. 

Почните од лица и прегледајте кожу од чела па све до стопала. Раширите руке, длановима окренутим према напред и прегледајте унутрашњу страну руку. Прегледајте најпре леву, а затим десну страну врата, кожу иза ушију, рамена, струк, бок, леђа, задњицу, бедра. Послужите се мали огледалом и окрените га тако да свој одраз видите у великом огледалу. Седите и прегледајте унутрашњи део ногу и стопала. Проверите кожу међу прстима и око ноктију. Прегледајте полни орган и на крају кожу поглавине. 

Код лекара    

Преглед
Важно је да све сумљиве промене што пре пријаве лекару, јер ће он пажљиво прегледати младеже а сумљиве младеже посматраће и посебном лупом или дермоскопом. Преглеф је потпуно безболан и кратко траје а даје врло поуздане показатеље. 

Дермоскопија представља методу којом уз помоћ специјалног апарата (дермоскопа), са увеличавајућим стаклом и сопственим извором светла, посматрају промене на кожи. Широм света уназад петнаестак година развија се метода која у тај преглед укључује и дигиталну технику фотографије, која омогућује компјутерску обраду слике. На тај начин омогућено је увеличавање слике од 20 до 180 пута и знатно боља визуелизација детаља који су невидљиви голим оком. Посебни рачунарски протоколи и програми за анализу омогућавају да се са великом прецизношћу закључи о каквој врсти промене се ради и да се на осноу тога преложе даљи поступци. 

Код особа са великим бројем пигментних промена на телу дермоскопија помаже о доношењу одлуке који младежи су потенцијално опасни. У тим случајевима саветује се њихово превентивно отклањање које је врло једноставно. 

Уколико нема индикација за оперативно лечење, дермоскопски снимци се чувају у рачунару и представљају трајни документ који служи за касније упоређивање са контролним снимцима кроз одређен период времена. Дермоскопија је корисна и код деце у развоју када често нисмо сигурни да ли је пораст младежа последица неких промена или последица нормалног раста и развоја. 

Дијагноза
Адекватним прегледом утврди се отприлике 95% меланома. Након постављене дијагнозе промењени младеж се одстрањује, а ако се то учини у почетној фази, излечење је готово сигурно. Код жена се меланом најчешће јавља на ногама (478%), а код мушкараца на леђима (43%).

Уколико неко жели да уклони младеж без обзира што он нема горе наведене ризичне критеријуме то може да учини и чисто из естетских разлога. Без обзира да ли се ради о естетском или уклањању због неког фактроа ризика, обавезно се одстрањени младеж шаље на патохистолошку анализу. 

У нашем народу постоји страх од младежа, који је последица вековног негативног искуства са њиховим „дирањем“. Међутим, савремени начин хируршког отклањања младежа не представља „дирање“ младежа, јер се они отклаљају у целини, са заштитним рубом здравог ткива. На овај начин не постоји могућност да младеж „проради“. 

Велики проблем представљају младежи који су „прорадили“ односно постали злоћудни. Код овако промењених младежа рано оперативно лечење даје добре резултате. Из тог разлога битно је да се било која промена на младежу (раст, промена боје, свраб, повреда..) одмах региструју и изврши преглед од стране специјалисте. 

Заштитите децу од претераног излагања сунцу!
Научна истраживања потврђују да је опасност од меланома већа код особа које су у детињству имале јаке опекотине од сунца. Зато, припазите на децу. И у поподневним сатима требало би да буду у хладу, а када се играју на сунцу, морате их заштитит капом, памучним мајицама, платненим панталоницама и кремама с високим заштитним факторима. 

Кад ултраљубичасти зраци доспевају до површине коже, организам почиње да се брани од радијације. Меланоцити производе пигмент меланин, који нам обезбеђује лепу бронзану боју због које смо спремни сатима да проведемо на сунцу. Али, то се не дешава одмах. Прво долази до припреме горњег слоја коже у виду ширења мреже ситних капилара и појаве црвенила. Црвенило коже указује да је кожа примила своју дозу зрачења за тај дан. Свако даље излагање сунцу доводи до опекотина, а то је сингал за узбуну. 

Стога треба имати на уму да први контакт са сунцем мора да буде кратак, максимум десет-петнаест минута, како би меланоцити стигли да се спреме за одбрану коже од сунчевих зрака. 

Сунце је најопасније за особе са изразито светлом кожом која лако изгори и тешко потамни. С обзиром да сунце поспешује развој младежа, најбоље је да предузмете мере опреза. 

Такође, најновија истраживања говоре да су меланоми и тумори коже чешћи међу вишим друшвтеним слојевима, што се објашњава тиме да особе с високим приходима могу себи да приуште одмор у топлијим крајевима чак и изван сезоне. Неприпремљена кожа тако прелази с благог зимског на тропско сунце па лако долази до опекотина чиме је повећана опасност појаве меланома. 

ЗАПАМТИТЕ
1.    Страх од младежа није безразложан, али не смете дозволити да вас он паралише.
2.    Праворемени преглед и евентуално хируршко отклањање младежа елиминисаће сваку могућност да оболите од злоћудног тумора коже. 
3.    Не плашите се да уклоните младеж уколико представља естетски проблем или је на месту са незгодном локалазацијом па га повређујете.
4.    Сунце и генетскс предиспозиција су једини прави фактор ризика за младеж, зато да уклоните да не би бринули.
5.    Ранији став да је уклањање младежа опасно, савремене методе и искуство демантују.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас