Утицај сунчевог зрачења на кожу
 
др Александра Алексић, дерматовенеролог
пуковник у пензији др Борут Николић, дерматовенеролог
Клиника за кожне и полне болести ВМА


Сунчево зрачење може се поделити према спектру таласне дужине на: инфрацрвено зрачење које је одговорно за осећај топлоте, затим видљиво зрачење и ултравиолетно - УВ зрачење.
УВ зрачење обухвата:
  1. УВА зрачење, које доводи до тамњења коже, а заједно са УВБ зрачењем  доводи до настајања опекотина и фотостарења коже (превремено старење коже због  прекомерног хроничног  излагања сунчевом зрачењу које се карактерише посебним физичким знацима и разликује се од физиолошког старења коже). УВА зрачење може при примени неких лекова као што су псоралени, антибиотици- доксициклин, сулфонамиди и неки други лекови  да доведе до тежих фототоксичних реакција које се манифестују као опекотине.
  2. УВБ зрачење узрокује пре свега еритем (црвенило) и опекотине, као и тамњење коже. Хронично излагање доводи до превременог старења коже и карциногенезе.
  3. УВЦ зрачење највећим делом се абсорбује у озонском омотачу. Делује бактерицидно, може да узрокује благе облике коњунктивитиса или опекотина, а користи се за гермицидне лампе у операционим салама.
Око две трећине укупног сунчевог зрачења у току дана дође до земљине површине у периоду од 10 до 14 сати. У подне тј. средином дана највећим делом зрачење је УВА спектра (90% ), а 10 % УВБ. Облачност може да смањи укупну количину сунчевог зрачења за 50%, а 50% УВ зрака пролази кроз воду. Снег и лед рефлектују 80 % сунчевог зрачења, док песак рефлектује 20%, а трава 2,5% УВ зрачења. Прозорска стакла могу штитити од УВБ зрачења.
Озонски омотач значајно је оштећен у току последњих 30 година чиме је повећана количина сунчевог зрачења која долази до земљине површине, а као последица тога и број оболелих од катаракте, као и меланома и немеланомских тумора коже.
Данас  су штетни утицаји сунчевог зрачења на кожу непобитно утврђени. Штетне последице сунчевог зрачења на кожи настају пре свега излагањем ултравиолетном (УВ) спектру сунчевих зрака уз напомену да и инфрацрвено зрачење значајно доприноси соларном оштећењу и старењу коже. Требало би имати у виду да се приближно 80% излагања сунчевом зрачењу у току читавог живота одигра у току бројних и кратких излагања без намере да се потамни.
Сви продукти за самотамњење коже данас на свом паковању морају да имају упозорење да не садрже заштитне факторе од сунчевог зрачења и да не штите кожу при излагању сунчевом зрачењу, нити од старења коже нити других озбиљнијих последица. Када говоримо о излагању сунчевом зрачењу и његовом штетном утицају на кожу треба узети у обзир излагање сунцу од рођења обзиром на кумулативно дејство сунчевог зрачења на кожу. Забрињавајућа је чињеница да је велики број, посебно младих људи, користио а и данас користи услуге салона са вештачким изворима УВ зрачења - соларијуми.
Најзначајније штетне последице изазива УВ зрачење у УВБ и УВА спектру. УВБ зраци су основни узрочник еритема (црвенила коже ) и опекотина од сунца које су веома у опасне опекотине у дечијем узрасту !  
УВ зраци утичу на имунски систем коже, наследни материјал-ДНК и туморогенезу  доводећи до хроничног соларног оштећења и фотостарења коже.
Толеранција према излагању сунчевом зрачењу зависи од количине меланина у кожи и генетске предиспозиције.
На основу реакције на сунчево зрачење након првог 30-минутног излагања сунчевом зрачењу за време лета и могућности тамњења коже разликујемо 6 типова коже:
тип 1 -  лако изгори, никада не поцрни
тип 2 - обично лако изгори и минимално потамни
тип 3 - умерено гори, постепено тамни
тип 4 - минимално изгори, увек потамни
тип 5 - ретко изгори и интензивно потамни - особе са тамнијом кожом
тип 6 - никада не изгори, црнци
Кожа која је годинама хронично излагана сунчевом зрачењу има карактеристичан изглед са физичким знацима који се означавају као дерматохелиоза или хелиодерматитис. У основи већине клиничких знакова актинично оштећење коже (оштећење коже изазвано хроничном излагању сунчевом зрачењу) је еластозна дегенерација дерма. Најважнији физички знакови хроничног соларног оштећења коже су загасито жута ("болесна" боја) коже, соларна пурпура (налик модрицама које настају после најмањих траума ), трокраки (звездасти) ожиљци, соларни лентиго, телангиектазије и црвена пребојеност образа, плитке и дубоке боре и бразде због силе гравитације и губитка еластичности и чврстине коже. Такође изражена је сувоћа и груба текстура коже и увећање лојних жлезда.
Основна и најефикаснија мера превенције хроничог оштећења коже насталог излагањем сунчевом зрачењу је избегавање излагања сунчевом зрачењу и употреба заштитних мера и средстава, пре свега одговарајуће одеће и препарата за локалну примену са способношћу апсорпције УВ зрака.
Веома је важно објаснити да је штетно дејство УВ зрачења присутно и при дозама које не изазивају еритем (црвенило), да је ефекат кумулативан и да свакој пигментацији коже индукованој УВ зрацима претходи оштећење ДНК.
Превентивни и терапијски поступци код хроничног актиничног (УВ зрацима изазваног) оштећења коже обухватају заштитну одећу, заштитне наочаре и сочива, препарате за локалну примену за апсорпцију УВА и УВБ зрачења (препарати са одговарајућим фотопротективним фактором зависно од узраста и типа коже, који треба да садрже супстанце за хемијску и физичку заштиту од сунчевог зрачења, као и да се нанесу у довољној количини за сваки део тела и поново нанесу након дужег боравка и води или интензивнијег знојења), ограничење излагања сунчевом зрачењу око поднева тј. од 10 сати до 16 сати, избегавање артефицијалних извора УВ зрачења-соларијуми, употреба козметских препарата са средствима за апсорпцију УВ зрачења, локалну терапију и хируршке методе у циљу рејувенације ("подмлађивања") сунчевим зрачењем оштећене коже , као и здравствено просвећивање и превенција - јавно и појединачно здравствено просвећивање, организоване кампање раног откривања тумора коже (самопреглед коже и посете дерматологу у случају појаве асиметрије постојећих пигментних лезија, неправилних ивица, повећање невуса у кратком периоду, повећање невуса изнад нивоа коже који до скоро био у равни коже, појава нових пигментних лезија).

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас