Opasnost vreba sa roštilja
Leto je godišnje doba kada se više vremena provodi u prirodi, što predstavlja priliku za spremanje i konzumiranje hrane u tim uslovima. Omiljeni način pripreme namirnica u prirodi je grilovanje, odnosno korišćenje roštilja. Među stanovništvom vlada mišljenje da je pripremanje mesa na roštilju posebno zdravo, jer se na taj način smanjuje unos masnoće. Međutim, piroliza, odnosno izlaganje namirnica životinjskog porekla (mesa i ribe) visokim temperaturama krije opasnost od sinteze policikličnih aromatičnih ugljenih hidrata (PAH), od kojih se najčešće prisutni benzantracen i benzo(a)piren. Ove supstance se naročito intenzivno stvaraju ukoliko se roštilj priprema na ćumuru. Danas se zna da PAH izazivaju i podstiču procese kancerogeneze u ljudskom odrganizmu i mogu povećati rizik za nastanak različitih malignih bolesti. Štetni uticaj ovakvog načina pripremanja može se ublažiti tako da se meso seče što tanje, kako bi kraće vreme bilo u dodiru sa vatrom, kao i da se unos tako pripremljenje hrane ograniči na jednom nedeljno.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas