Toplotna bolest
U letnjim mesecima, u uslovima visoke spoljašnje temperature, postoji realna opasnost od pojave nekog oblika toplotne bolesti. Najlakši oblici su toplotni edemi, koji se javljaju u vidu otoka na nogama, a tretiraju se jednostavnim podizanjem nogu i rashlađivanjem. Na početku letnje sezone, sportisti  i rekreativci (trkači, teniseri) često su podložni pojavi takozvanih toplotnih grčeva.

Toplotni grčevi su posledica pojačanog znojenja koje dovodi do gubitka vode i minerala. Tretman se sastoji u prekidu fizičke aktivnosti i nadoknadi gubitaka unosom remineralizacionih napitaka. Toplotni udar, sa druge strane, predstavlja po život opasno stanje, koje zahteva hitnu i neodložnu medicinsku pomoć. Oboleli se prepoznaje po crvenoj, suvoj koži i poremećajima svesti. Toplotnom udaru su posebno sklona mala deca, starije osobe, gojazni i pacijenti koji hronično uzimaju neke lekove kao što su diuretici.

Prva pomoć se sastoji od intenzivnog rashlađivanja vodom i ledom, kao i nadoknadi tečnosti kod svesnih osoba koje su u stanju da gutaju. Naravno - odmah treba pozvati hitnu pomoć!

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas